Sondajele impun democratii pe primul loc la europarlamentare, PSD si PNL se lupta pentru locurile urmatoare

Sorin Frunzaverde, Titus Corlatean si Renate Weber sunt candidatii de top pentru podiumul euroalegerilor.

Sondajele de opinie efectuate de diferite institute in a doua parte a anului indica Partidul Democrat drept castigator al alegerilor pentru Parlamentul European, in timp ce locurile doi si trei sunt impartite intre Partidul National Liberal si Partidul Social Democrat.

Partidul Democrat inregistreaza procentaje cuprinse intre 27,1 (Civis, octombrie) si 43% (CURS, iunie), in timp ce liberalii oscileaza intre 9,4 (IMAS, septembrie) si 20,6% (Civis, octombrie), iar PSD intre zece (CURS, iunie) si 26,7% (Data Media, octombrie).

Un sondaj CURS, efectuat in iunie 2007, claseaza Partidul Democrat pe primul loc in preferintele romanilor pentru europarlamentari, cu 43% din sufragii, secondat de Partidul National Liberal - cu 12 procente. Ultimul loc pe podium este ocupat in sondajul CURS din iunie de Partidul Social Democrat, cu zece procente. Ultimii clasati in sondajul dat publicitatii sunt ocupate de Partidului Noua Generatie, condus de Gigi Becali, cu opt procente, si de Partidul Romania Mare si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, fiecare cu cate cinci procente. PLD, PNTCD, PC si PIN nu ar obtine nici un mandat in Parlamentul European, conform sondajului din iunie 2007.

Un alt sondaj CURS, publicat in iulie 2007, pastreaza PD ca si castigator al alegerilor pentru Parlamentul European, cu un scor de 40% din preferintele electoratului, secondat de PSD, cu 21% - in urcare cu 11 puncte procentuale sau 110% crestere fata de sondajul publicat cu o luna mai devreme. Partidul National Liberal a urcat cu un punct procentual, pana la 13% din voturile electoratului. Partidul Noua Generatie ar primi 6% din voturi, in scadere cu doua puncte procentuale, in timp ce UDMR si PRM au ramas la acelasi nivel. O posibila explicatie a cresterii inregistrate de PSD ar putea fi Legea pensiilor, promovata si asumata de social-democrati.

Un sondaj IMAS realizat in septembrie 2007, coteaza Partidul Democrat la 31,7% din sufragii, secondat de PSD cu 12,8% si de PNL cu 9,4%. Spre deosebire de ultimul sondaj CURS, PNG este cotat la 9,3%, PRM cu 3,4%, UDMR cu 2,7%, PLD cu 2,2% si PIN cu 1,3 procente.

In septembrie, un sondaj efectuat de Biroul de Cercetari Sociale arata ca Partidul Democrat este pe primul loc in preferintele romanilor pentru Parlamentul European, fiind cotat cu 31,7% dintre preferintele de vot ale romanilor. Democratii sunt urmati de PSD in sondajul BCS, cu 18,6% dintre sufragii si de liberali, cu 17,8% dintre voturi. Partidului Noua Generatie ar primi 11,2% dintre voturi, in timp ce UDMR ar fi preferat de 5,6% dintre romani. PRM, PLD, PIN si PC au procentaje cuprinse intre 4,1 si 1,4.

Tot in septembrie, Data Media a efectuat un sondaj care plaseaza Partidul Democrat pe primul loc, cu 32,8%, secondat de PSD, cu 26,7 procente. Liberalii sunt pe locul trei, cu 17,7% din preferintele de vot, urmat de PRM - 6,3%, si UDMR - cinci procente. PNG, PLD, PC, PNTCD si PIN au primit procentaje cuprinse intre 3,5 si 1,2.

In octombrie, un sondaj Civis, plaseaza tot Partidul Democrat pe prima pozitie in cursa pentru Parlamentul European, cu 27,1% din voturi. Pe locul secund s-ar clasa Partidul Social Democrat, cu 20,7%, urmat de PNL cu 20,6 procente. Locul patru este ocupat de partidul lui George Becali, cu 8,8%, urmat de PLD - 5,7%, PRM, UDMR, PIN, PC si PNTCD inregistrand procente de sub 5%.

In aceeasi luna, un sondaj Data Media dat publicitatii de Institutul Pro, Partidul Democrat ramane in continuare in fruntea listei, cu 32,8% dintre voturile romanilor, urmat de PSD - 26,7%, PNL - 17,7%, PRM - 6,3%, si UDMR, cu cinci procente. PNG, PLD, PC, PNTCD si PIN ar primi procentaje intre 3,5 si 1,2 dintre voturi.
Publicat Vineri, 26 Octombrie 2007 - 08:00
Cuvinte cheie: europarlamentare, PNL, PD, psd, pntcd, png, pld, udmr, parlamentul european | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours