Boureanu, Silaghi si Oprisan, printre candidatii la sefia CJ considerati incompatibili de CGC

Boureanu considera ca prin aparitia dosarului sau in campanie, adversarii sai si-au atins scopul.

Pesedistii Liviu Dragnea si Marian Oprisan, liberalii Ovidiu Silaghi si Marius Nicoara si pedelistii Cristian Boureanu si Alexandru Mocanu sunt cativa dintre candidatii la CJ care nu indeplinesc criteriile de integritate stabilite de Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC).

Coalitia pentru o Guvernare Curata a prezentat duminica un raport vizandu-i pe candidatii la presedintia Consiliilor Judetene, dintre 150 de candidati monitorizati, apartinand partidelor cotate cu peste 5% la nivel judetean, 56 neindeplinind criteriile de integritate.

Presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, a precizat ca cei mai multi candidati care nu au intrunit criteriile de integritate sunt de la PSD (22), apoi de la PNL (15), de la PD-L (9), de la PC (3), de la PRM, PNG si UDMR (cate 2), precum si de la UCM (1). Principalele probleme semnalate au fost cele referitoare la achizitiile publice incorecte, traseismul masiv (PRM catre PNL, PSD catre PD-L, PC catre orice), afacerile de partid si legislatia cu destinatie.

Intre candidatii PSD gasiti incompatibili se afla Constantin Contac, candidat si actual presedinte al CJ Botosani. Potrivit Coalitiei, acesta "a fost trimis in judecata anul trecut de catre DNA pentru spalare de bani, fals in declaratii si operatiuni financiare in situatii de incompatibilitate", iar anchetatorii afirma ca a dobandit foloase necuvenite estimate la 19,3 milioane de lei noi. In plus, o firma a sotiei sale a castigat un contract de doua milioane de lei noi in cadrul programului "Laptele si cornul" derulat de Consiliul Judetean.

Un alt candidat PSD aflat pe lista este cel la CJ Cluj, Vasile Soporan, considerat colaborator al fostei Securitati, sub numele de cod "Vasea" si activand ca informator intre 1971-1979. In plus, Coalitia a semnalat primirea in concesiune a unui teren de la primaria din Rasca, contract care ulterior a fost anulat.

Nicolae Badalau, candidat la presedintia CJ Giurgiu, actual deputat PSD si fost prefect, a fost acuzat de presa ca a dat un tun imobiliar, prin trecerea unui teren din extravilan in intravilan, obtinand un profit de circa trei milioane de euro, motiv pentru care se afla pe lista Coalitiei.

Actualul presedinte al CJ Suceava, Gavril Marza, si candidat PSD pentru un nou mandat, "a fost trimis in judecata de DNA intr-un dosar penal alaturi de deputatul Ioan Stan pentru finantarea PSD prin intermediul fundatiei Armonia", se arata in raportul Coalitiei pentru o Guvernare Curata.

Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman si candidat PSD, se afla pe lista pentru ca ar fi facut afaceri paguboase pentru comunitatea sa, "dar foarte profitabile pentru firme prietene, abonate la lucrari din bani publici".

Candidatul la CJ Timis, social-democratul Ilie Sarbu, se afla pe lista pentru ca, in perioada in care a fost ministru al Agriculturii, a cumparat de la RA-APPS, "printr-o inginerie legislativa", vila in care statea. Cat il priveste pe Marian Oprisan, actual presedinte al CJ Vrancea si candidat pentru un nou mandat, se face referire la trimiterea in judecata de catre DNA, fiind acuzat de comiterea a numeroase ilegalitati in desfasurarea programului de pietruire a drumurilor comunale din judet.

Dintre candidatii PNL, Coalitia i-a pus pe lista pe Nicolae Popa (Alba) si Ionel Palar (Bacau), ca traseisti politici. De asemenea, actualul presedinte al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, "a fost obiectul unei plangeri penale din partea CNA pentru ca ar fi dat declarat in fals ca nu este proprietarul firmei Canet SRL, o firma intermediara prin care a vandut ulterior licentele radio MixFm, proprietatea sa".
Si actualul presedinte al CJ Cluj, candidatul PNL Marius Nicoara, este pe lista pentru ca nu are depusa declaratia obligatorie de conflict de interese, dar si pentru ca firma la care este actionar fratele sau este asociata unei alte companii care a castigat, prin incredintare directa un contract de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj.

Actualul ministru Ovidiu Silaghi, candidat PNL la CJ Satu Mare, este pe lista pentru ca a dat o hotarare de guvern, fiind acuzat de Camera de Comert si Industrii Bucuresti ca a fost parte interesata in aceasta decizie. Si Victor Dobre, candidat la presedintia CJ Galati, este considerat incompatibil pentru ca, in calitate de secretar de stat, a beneficiat de anumite hotarari care au favorizat firmele sale.

Din partea PD-L, pe lista Coalitiei se afla candidatul la presedintia CJ Arges, Cristian Boureanu, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor statului, ca urmare a prezentei sale ca membru in AGA Loteriei Romane.

Candidatul PD-L la presedintia CJ Bacau, Vasile Nistor, este si el vizat pentru ca "a avut proces de evacuare cu RA-APPS, deoarece a refuzat sa paraseasca locuinta de serviciu dupa ce mandatul i-a expirat". Alexandru Mocanu, candidatul PD-L la presedintia CJ Teleorman, "a promovat interesele familiei sale prin initierea proiectului de lege prin care se propunea stergerea datoriilor de 400 de miliarde de lei la zece fabrici de bere", printre care si cea la care sotia sa era inginer sef si actionar.

De la UDMR, au fost identificati Kiss Alexandru (candidat la presedintia CJ Bihor) si Edit Emoke Lokody (candidat CJ Mures). De la PCM, pe lista se afla doar candidatul pentru presedintia CJ Harghita, Szasz Jeno. De la PC au fost identificati candidatul pentru presedintia CJ Bistrita-Nasaud, Viorel Pupeza, si Eugen Durbaca, conservatorul care tinteste sefia CJ Galati. De la PRM, pe lista Coalitiei pentru o Guvernare Curata se afla Corneliu Bichinet (candidat CJ Vaslui).

Foto: Newsin
Publicat Duminica, 18 Mai 2008 - 15:23
Cuvinte cheie: Boureanu, Silaghi, Oprisan, Coalitia pentru o Guvernare Curata | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours