PSD, PD-L si UDMR au obtinut cele mai multe mandate din prima etapa, cu peste 50%

PSD,PD-L,UDMR sunt, pana acum, partidele care au obtinut cele mai multe mandate cu peste 50%, recordul de voturi obtinute apartinandu-i viitorului senator de Harghita Gyerko Laszlo, cu 89% din voturi.

UDMR este, deocamdata, formatiunea care a obtinut majoritatea mandatelor cu procentele cele mai apropiate de 100%. Pana la aceasta ora, politicianul care a fost votat cu cel mai mare procent este udemeristul harghitean Gyerko Laszlo, care a obtinut in competitia pentru Senat 42.039 de voturi, din cele 48.448 valabil exprimate, ceea ce inseamna 89,65 la suta din optiunile alegatorilor. In Harghita, de altfel, sase din cei sapte candidati ai UDMR au obtinut in mod direct mandatele de parlamentari. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, si-a castigat mandatul de deputat cu 89,35%, iar Korodi Attila, ministrul Mediului, cu 87,9 la suta din voturi, conform Newsin.

Dan Nica, seful filialei galatene a PSD si-a adjudecat un nou mandat de deputat cu 65%, Gheorghe Saghian, vicepresedinte PSD Galati, merge in Senat cu 64%, iar conservatorul Bogdan Ciuca a obtinut un mandat de deputat cu 56%.

Deputatul Claudiu Manda a obtinut si el in Dolj 65%, iar seful sau de partid, Mircea Geoana, a castigat mandatul de senator de Dabuleni cu 64%. Miron Mitrea va fi senator de Vrancea cu peste 57 %, iar Manuela Mitrea va reprezenta Constanta in Camera cu aproape 60%. Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor pesedisti, isi adjudeca un nou mandat de deputat de Vrancea, cu 53%, iar Victor Ponta a obtinut peste 50% la Gorj. Oana Mizil, aproape o necunoscuta in ale politicii pana acum doua luni, a castigat un colegiu de deputat in sectorul cinci cu aproape 51%.

In Bucuresti, cel mai bun scor din PDL l-a facut Silviu Prigoana, 59%, care si-a adjudecat unul din cele trei mandate din Capitala obtinute in mod direct, celelalte doua apartinand PSD. De remarcat ca nume mari ale partidului nu au reusit sa obtina aceasta performanta, dar intra in Parlament in etapa urmatoare. Este cazul secretarului general Vasile Blaga, care are pana acum 49,5%, al lui Cristian Radulescu, cu 48 %, al Sulfinei Barbu, tot cu 49%, al Elenei Udrea cu 43%, sau al Ancai Boagiu, cu 39%, toti candidati in Capitala. Radu Berceanu intra si el la redistribuire, dar in Dolj.  

Si PNL are candidati care au fost alesi direct: secretarul general al partidului, Dan Motreanu, la Calarasi (singurul loc de parlamentar din judet obtinut cu peste 50%), Daniel Chitoiu, sef al ANAF, finul lui Dan Radu Rusanu, ales cu peste 60% la Giurgiu, George Scutaru la Buzau, Marin Almajanu la Teleorman. Pana la ora transmiterii acestei stiri, nu se cunostea procentul aproximativ pe care l-a realizat premierul Tariceanu in Ilfov. Surse din PNL sustin ca acesta ar fi obtinut intre 40-45%, deci premierul Tariceanu nu ar scapa de procesul de redistribuire.

In aceasi situatie cu Tariceanu se afla si liberalii bucuresteni. Astfel, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, cu 28%, a fost devansat de necunoscuta Irinel Cristu, de la PD-L, iar Bogdan Olteanu, in ciuda unei campanii intensive si incepute mai devreme, a obtinut doar 26%, fiind invins tot de un pedelist, Gheorghe Grozea. Crin Antonescu a fost si el devansat in competitia pentru Senat, cele aproape 30 de procente situandu-l pe locul doi, dupa pedelistul Ionut Popescu. Dupa calculele liberalilor, coeficientul electoral al PNL pe Bucuresti va permite totusi ca Olteanu, Orban si Antonescu sa devina parlamentari, desi nu au castigat batalia din colegii.
Publicat Marti, 2 Decembrie 2008 - 08:55
Cuvinte cheie: alegeri, uninominal, alegeri parlamentare, electorat, rezultate alegeri, senator, deputat | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours