Pentru putere: Doctrinele, programele, prieteniile si adversitatile ar putea fi "vandute" pe voturi in Parlament

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, nici un partid nu va obtine majoritatea voturilor romanilor (peste 50%). Ceea ce inseamna ca partidele vor fi nevoite sa faca aliante de guvernare sau sa incerce sa obtina sustinere pentru un guvern minoritar. Insa presedintele Traian Basescu a afirmat limpede, in repetate randuri, ca nu doreste nici un tehnocrat, nici un guvern minoritar.

In aceste conditii, procentele pe care le va obtine fiecare partid vor conta mai putin decat redistribuirea voturilor acordate partidelor ce nu trec pragul electoral. La fel de important va fi daca cele doua partide cu scoruri semnificative, dar sub pragul electoral de 5% vor reusi sa adune un numar suficient de colegii pentru a intra in Parlament.

Daca facem o medie a rezultatelor din diferite sondaje, vom afla ca PSD si PD-L ar putea obtine aproximativ 33% din sufragii la vot. In cazul in care in Parlament vor intra doar primele patru partide (PSD, PD-L, PNL si UDMR), vor mai fi aproximativ 20% din sufragii de redistribuit, ceea ce le-ar plasa la aproximativ 40%.

Prea putin, inca, pentru o majoritate, chiar cu ajutorul UDMR, care in ultimii 12 ani a sustinut toate guvernele. Tot in urma redistribuirii, PNL ar ajunge la aproximativ 23-25% din voturi, ceea ce l-ar transforma in castigatorul net al procesului electoral, fiind partidul care va decide noua majoritate, in afara de cazul in care PSD si PD-L s-ar alia.

Daca, insa, vor intra in Parlament vreunul dintre cele doua partide plasate sub pragul electoral, PRM si PNG-CD, redistribuirea va deveni nesemnificativa, insa cu cateva dezertari de parlamentari ambele partide mari ar putea obtine majoritate simpla.

Formarea unui guvern cu majoritate simpla nu ar fi insa un lucru benefic pentru democratie si nici pentru eficienta legislativa, intrucat legile importante trebuie sa intruneasca majoritatea calificata (66%). Mai mult, in conditiile in care traseismul politic nu este interzis prin lege, coalitia majoritara ar putea sa si piarda din sustinatori, nu doar sa castige.

PSD+PD-L: Majoritate calificata

O coalitie care sa cuprinda PSD si PD-L ar avea o majoritate confortabila in Parlament, de peste 70% in cazul in care PRM si PNG-CD nu trec pragul electoral in nici una dintre forme. Daca cele doua formatiuni acced in Legislativ, o coalitie PSD-PDL ar intruni, totusi cel putin 66%, adica majoritatea calificata necesara legilor organice si modificarilor constitutionale.

Grad de probabilitate: MODERAT

O coalitie post-electorala care sa-i cuprinda pe social-democrati si democrat-liberali este destul de putin probabila, daca tinem cont de declaratiile liderilor celor doua formatiuni si de istoricul relatiilor dintre PSD si PD (acum parte a PD-L).

Fiii aceluiasi tata in razboi fratricid

Ca doua crengi ale aceluiasi trunchi, PD-L si PSD au crescut din conglomeratul politic postrevolutionar numit Frontul Salvarii Nationale. Care s-a transformat in partid politic, pe 6 februarie 1990. Opozitia din acel moment (PNTCD) a protestat fata de nerespectarea promisiunii FSN ca nu se va transforma in partid politic.

Primul presedinte al FSN, ales in aprilie 1990, de Conferinta Nationala a fost Ion Iliescu. FSN a castigat alegerile din 20 mai 1990, insa s-a divizat dupa Conventia din 27-29 martie 1992, dupa ce Petre Roman a castigat sefia formatiunii. Grupul celor care au pierdut alegerile in FSN s-a desprins si a format un nou partid, Frontul Democrat al Salvarii Nationale.

Ulterior, FSN si-a schimbat denumirea in Partidul Democrat (PD), iar FDSN in PDSR. Dupa moartea lui Sergiu Cunescu, PDSR a absorbit istoricul Partid Social Democrat, fost membru al Conventiei Democrate, si s-a transformat in PSD, miscare in urma careia a fost admis in Internationala Socialista.

Apartenenta la aceasta alianta a consitutit unul dintre primele motive de razboi intre PD si PSD, democratii fiind acuzati ca s-au opus primirii PSD in Internationala. Potrivit fruntasului democrat liberal Radu Berceanu, PSD a anuntat ca doreste destructurarea PD. In replica, democratii au inscris in programul politic interdictia de a face alianta sau de a colabora cu PSD - asa-numita teza 100.

PSD castigator la Parlament, PDL a luat Bucurestiul si Cotroceniul

De la sciziune, PSD a guvernat de doua ori singur sau aproape singur, in timp ce PD a avut parte doar de participari la guvernare, alaturi de CDR in mandatul 1996-2000 si alaturi de PNL, in Alianta DA, in mandatul ce se incheie anul acesta. In esenta, la nivel parlamentar PSD a fost castigator detasat.

PD a inregistrat insa mai multe victorii punctuale impotriva PSD, pentru pozitii cu vizibilitate foarte buna. Traian Basescu l-a batut pe actualul presedinte PSD, Mircea Geoana, in alegerile pentru functia de primar general al Capitalei din 2004.

Cateva luni mai tarziu, acelasi Traian Basescu il invingea in alegerile prezidentiale din toamna anului 2004, pe presedintele de atunci al PSD, Adrian Nastase, fost premier in mandatul 2000-2004.

Razboiul declaratiilor

Daca in esaloanele inferioare ale partidului sau in teritoriu aliantele se fac si se desfac in functie de interese locale sau de moment (majoritati in structuri locale, voturi pe legi in Parlament), la nivel inalt declaratiile nu sunt de natura sa incurajeze ipoteza unei coalitii postelectorale intre PSD si PD-L.

Presedintele PSD Mircea Geoana este cel mai transant in exprimarea indisponibilitatii pentru o cooperare postelectorala cu PD-L. Geoana a declarat, recent, ca ar fi refuzat o oferta pe care ar fi lansat-o PD-L, de a intra la guvernare cu democrat-liberalii pe post de partidul al doilea si a adaugat ca "nu are nici un chef sa faca compromisuri cu vreun partid de dreapta".

Publicat Miercuri, 26 Noiembrie 2008 - 08:50
Cuvinte cheie: alegeri, uninominal, alegeri parlamentare, votare, electorat, colegii uninominale, aliante, partide, politicieni | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours