Koto Jozsef, ajuns cu 34 de voturi deputat: Algoritmul de repartizare a mandatelor trebuie schimbat

Koto Jozsef este, de departe, castigatorul sistemului de vot – uninominal proportional. Intr-un interviu FrontNews, Koto explica cum a ajuns deputat in Parlamentul Romaniei cu 34 de voturi, din 1768, obtinand adica 0,5% dintre voturile exprimate in colegiul sau. In timp ce politicieni cu peste 10.000 de voturi, chiar fosti parlamentari, nu intra in legislativ.

E o victorie pe care nu si-a dorit-o, insa spune ca este competent pentru demnitatea in care a fost ales. Crede ca singurele persoane care l-au votat sunt cativa prieteni din Israel. Sustine ca vina apartine sistemului, perfectibil ca orice inceput si spune ca schimbarea acestuia ar trebui sa fie o prioritate pentru parlamentari.

Este un intelectual, se ocupa de istoria teatrului si are peste o suta de studii publicate in reviste culturale si stiintifice din tara si peste hotare. A fost decorat in Romania si in Ungaria. A avut si functii politice, in Ministerul Educatiei. A coordonat aparitia primului manual de istoria comunitatilor evreiesti din Romania.

Cum vi se pare faptul ca se poate alege un parlamentar cu mai putine voturi decat un presedinte de asociatie de locatari?

Koto Jozsef: Votul uninominal este necesar pentru a asigura calitatea parlamentarilor. Dar, ca orice inceput, este perfectibil. Este evident ca, pe parcursul mandatului nostru, parlamentarii trebuie, pe baza experientei dobandite, sa revizuiasca aceasta lege, sa-i aduca imbunatatiri astfel incat sa nu se intample astfel de lucruri, ca oameni foarte competenti sa nu reuseasca sa intre in Parlament.

Pentru ce sistem electoral ati opta dumneavoastra?

As pastra votul uninominal, caruia sa i se aduca imbunatatiri pentru ca deputati si senatori sa ajunga oameni de calitate.

Care ar fi schimbarile tehnice?

Cred ca ar trebui sa schimbam algoritmul (de repartizare a mandatelor - n.red.).

Nu vi s-ar parea mai bun votul uninominal in doua tururi?

Cred ca trebuie sa analizam toate alternativele, si sa vedem care ar asigura o distribuire mai rationala a mandatelor .

Ce partid a castigat si ce partid a pierdut din cauza acestui sistem electoral?

Se poate numara. Cred ca fiecare a avut castiguri si fiecare a avut pierderi. Cred ca nici un partid nu iese in fata din acest punct de vedere.

UDMR ar pierde la uninominal majoritar, in doua tururi?

Cred ca se poate analiza si vedea. Acum avem o baza, o experienta, am vazut ce s-a intamplat in acest sistem si atunci s-ar putea face proiectii in acest sens. Momentan trebuie gandita si analizata problema.

De ce ati candidat pentru Diaspora?

Am primit din partea UDMR invitatia de a candida, pe baza activitatii mele anterioare. Am fost secretar de stat de doua ori la Ministerul Educatiei si in aceasta calitate am coordonat si directia relatiilor externe si am tinut legatura cu comunitatile romanesti din diaspora. M-am ocupat de crearea unor structuri de invatamant in limba materna, in Spania, in Australia, si in coordonarea mea a aparut primul manual de istoria comunitatii evreiesti din Romania. Am avut experienta in acest domeniu si, prin contactele directe am cunoscut problemele diasporei.

Cati romani locuiesc in aceasta zona?

Nu pot sa va spun o cifra exacta, fiindca urmeaza sa se faca o statistica exacta a celor care locuiesc in aceste zone. Vom vedea care este exact numarul romanilor si care este zona geografica in care se afla cei mai multi dintre ei.

Aveti proiecte pentru romanii din diaspora?

In primul rand vreau sa vad care sunt problemele acestor oameni. Important este sa ii ajutam sa isi pastreze identitatea.

Unde o sa aveti biroul parlamentar?

Dupa ce voi fi instalat si voi vedea posibilitatile, voi hotara acest lucru. In zona cea mai populata de romani imi voi stabili biroul de deputat.

34 de voturi sau 10.000? In Parlamentul Romaniei nu intra cine poate

Sistemul de vot uninominal ales pentru parlamentare din acest an a dat nastere la erori de democratie criticate chiar si de cei care au obtinut scoruri de peste 30% si care acum negociaza pozitii de forta pentru noul Guvern.

Cat este de reprezentativ un parlamentar pentru romani? Nu este neaparat dupa numarul de voturi. Candidatii care au obtinut chiar si peste 10.000 de voturi au pierdut locurile de senator sau deputat, in timp ce Parlamentul are acum membri care reprezinta 34 de oameni.

In afara de Koto Jozsef, a devenit deputat candidatul PSD+PC pentru romanii din strainatate, Tudor Pantaru, cu doar 533 de voturi. De asemenea, alti deputati au castigat un mandat dupa redistribuire cu un numar mic de voturi: Claudiu Taga de la PNL este deputat de Timis cu 1.139 de voturi, iar Farkas Anna Lili din partea UDMR a obtinut doar 1.187 din voturile brasovenilor din colegiul in care a candidat, conform Newsin.

Alti cinci proaspeti deputati nu au strans nici macar 2.000 de voturi din partea populatiei: Mircea Lubanovici (PD-L), pentru diaspora - 1.651 de voturi obtinute, Beres Stefan Vasile (UDMR) in Judetul Maramures - 1.770 de voturi obtinute, Palfi Mozes Zoltan (UDMR) in Judetul Cluj - 1.825 de voturi obtinute, Cristina Dobre (PNL), in Judetul Iasi - 1.952 de voturi si Dan Bordeanu (PNL), in Judetul Vaslui - 1.960 de voturi.

De partea cealalta se afla candidatii, unii actuali parlamentari, care nu au reusit sa obtina un loc in Parlamentul Romaniei in urma etapei de redistribuire desi au votati de peste 10.000 de romani. Actualul vicepresedinte al Senatului, Norica Nicolai (PNL) nu a mai primit un loc in Parlament, desi a obtinut 12.357 de voturi, iar fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu (PD-L), candidat in Bucuresti, a ratat locul de parlamentar cu 10.702 de voturi.

Fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru (PNL), candidat pentru Senat intr-un colegiu din Galati, nu s-a "calificat" cu 15.344 de voturi, Doru Ioan Taracila (PSD), candidat in judetul Calarasi, a ratat cu 13.797 de voturi, iar fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas (PSD), candidat in Cluj, a obtinut 16.628 de voturi, fara sa intre in Parlament.

Publicat Miercuri, 3 Decembrie 2008 - 19:18
Cuvinte cheie: Koto Iosif, alegeri, redistribuire | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours