Cornel Briscaru, candidat liberal: Guvernul PNL a facut primii 5 km de autostrada

In conditiile in care tot mai putini romani participa la alegeri, candidaturile uninominale ar putea reprezenta o revigorare a spiritului civic si a interesului publicului pentru politca. Renuntarea la liste a insemnat insa si un efort de apropiere de electorat pentru politicieni, iar multi dintre ei par sa fi uitat ca nu candideaza pentru un post de primar, ci pentru un loc in forul legislativ al intregii Romanii.

Chiar daca electorii sunt mai degraba interesati de problemele cotidiene, multe dintre ele de competenta primariilor si consiliilor locale, exista inca multe domenii in care un parlamentar ar putea sa-si manifeste initiativa.

Domenii precum sanatatea, educatia, taxele si impozitele, infrastructura de transport, cultura si sportul - tot ce se leaga de calitatea vietii - trezesc inca suficient interes public. Ce ar schimba si ce arconstrui in aceste domenii am incercat sa aflam de la trei reprezentanti ai primelor trei partide in preferintele alegatorilor.

Cornel Briscaru este un politician ce-si incearca, pentru prima oara, sansele de a intra in Parlament. Candideaza din partea PNL la Targu Mures. A lucrat 8 ani in administratia locala. Acum are trei proiecte de legi privind administratia locala, pe care ar vrea sa le promoveze in legislativ.

Stimularea prezentei la vot nu e tocmai o prioritate

De ce merg tot mai putini romani la vot?

Cornel Briscaru: Pentru ca s-au saturat de lipsa de proiect si mai ales implicare a multora dintre cei care dupa 1989 i-au reprezentat in structurile administratiei, fie de la nivel local fie de la nivel central .

PNL pierde sau castiga din scaderea ratei de participare?

Poate pierde. Insa cu certitudine UDMR, ca formatiune, e cea mai castigata din Romania, efect al acestei scaderi.

Ce faceti dvs. si ce face partidul dvs. pentru a creste participarea la vot?

Este prima data cand se voteaza uninominal parlamentarii. Probabil va exista o usoara crestere a prezentei la vot. O corecta informare cu privire la oferta candidatilor dublata de o corecta informare cu privire la modalitatea de vot si a a mecanismelor de distribuire a mandatelor constituie demersuri care ar putea determina o crestere a prezentei la vot.

Actuala formula de vot mixt (in opozitie cu uninominalul in 2 tururi) a fost motivata prin cresterea reprezentativitatii. Cat de reprezentativ e Legislativul in conditiile unei participari de sub 50%?

Sa mergi la vot e un drept castigat nu o obligatie. Indiferent daca se participa sau nu la vot cei care sunt in aceste autoritati vor decide inclusiv pentru cei care nu au mers la vot. Cu alte cuvinte pentru a te simti reprezentat trebuie sa dai mandat. Iar mandatul se da numai prin vot.

Participarea sub 50 la suta va fi o tema de dezbarere in societatea romaneasca, comentata si de cei ce au fost la vot dar si de cei ce nu au fost. Moral poate fi discutata si interpretata aceasta reprezentare. Conform legii ea se va constata si va determina care sunt reprezentantii romanilor in viitorul parlament.

Clasa politica e vinovata pentru absenteism

Cu ce este mai legitim un Legislativ validat de 1/3 din populatie decat un referendum cu 40% rata de participare?

Fiecare partid incearca prin toate mijloacele sa transmita populatiei ca trebuie sa mearga la vot si, ca o consecinta politica mai ales, sa aleaga un partid sau altul. Sistemul constitutional romanesc azi nu prevede decat ca sunt reprezentati toti cetatenii de cei votati indiferent daca cei ce i-au votat sunt 30, 40 sau 70 la suta din populatie. Aceasta e regula constitutionala consfiintita.

In Europa scorurile electorale in democratii cu o mai veche traditie sunt de multe ori mult mai mici decat cele inregistrate in ramania. Si la fel se aplica acest principiu, conform caruia sunt reprezentati toti desi nu au fost votati de toti.

Publicat Marti, 18 Noiembrie 2008 - 14:50
Cuvinte cheie: alegeri, parlamentare, Cornel Brisacaru, candidat, PNL | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours