Alte interviuri
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Aurora Liiceanu: "Iubirea singura nu aduce fericirea"

Despre femei, feminitate, sexism, tabu-uri si sexualitatea romancelor in aceste timpuri cu Aurora Liiceanu.

Aurora Liiceanu si-a lansat de curand cel mai recent volum, "Patru femei, patru povesti", in care aduce in prim plan biografiile a patru femei exceptionale: cunoscuta creatoare de moda Coco Chanel, poeta bulgara laureata a Premiului Nobel Elisaveta Bagreana, Cecilia Cutescu-Storck, pictorita romana si prima femeie profesor intr-o Academie de Arte din Europa si Lee Miller, celebru fotomodel devenit fotograf de razboi. Am profitat de acest prilej pentru a initia o discutie despre femei, feminitate, sexism, tabu-uri si sexualitatea romancelor in aceste timpuri.

Care sunt cele mai importante lucruri care v-au influentat formarea, atat ca om, cat si ca scriitor? Le puteti enumera?

Oricine este format de oameni - prin socializare, incepand cu parintii si cei din apropiere, dar si de prieteni, adulti - si de carti. Uneori nu ai noroc la oameni si nici nu citesti. Atunci te formeaza mediul larg, TV-ul, oricine, indiferent daca este o sursa de calitate sau nu. Eu am avut noroc si de parinti cum trebuie sa ai si de oameni de o mare calitate umana, care au stiut ce sa vada la viata si la oameni, in general. Au fost oameni care aveau idei - nu se ocupau de ce fac altii, de vietile altora -, reflectau asupra conditiei umane, stiau sa deosebeasca intre lucrurile esentiale si cele banale, fara a uita sa aduca un omagiu vietii cotidiene, care depinde de interpretarea noastra. Desi este un exercitiu dificil, am invatat de la ei ca "nu conteaza ce ti se intampla in viata, cu ce te confrunti, ci cum o iei".

Care au fost criteriile care v-au ajutat sa alegeti patru personalitati feminine despre care sa scrieti? Stiu ca explicati asta in carte, dar ne puteti spune in cateva cuvinte?

Am fost atrasa de problema valorilor si aspiratiilor pe care orice om le are. Cele patru femei indeplinesc realizarea cu multa vigoare a acestor valori si anume puterea - cea legata de prestigiu, de notorietate, de recunoastere sociala -, banii si iubirea. La acestea prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris a adaugat aventura. Viata dorita ca o aventura.

Ce relatii ati descoperit ca exista intre cele patru personalitati feminine din cel mai recent volum al dumneavoastra "Patru femei, patru povesti" si barbatii din viata lor. Au ele ceva in comun din acest punct de vedere?

S-a scris despre cupluri celebre, care fac ca ambii parteneri sa fie persoane care s-au impus. Dar acest lucru s-a facut in arta, ca de exemplu Sonia Delunay si Robert Delaunay. Deci care au avut comun pasiunea pentru arta. Din cele patru femei, doar Cecilia Cutescu-Storck s-a bazat pe sotul ei pentru ca impreuna sa devina un cuplu cu pasiunea comuna pentru arta. Celelalte au fost solitare mai degraba. Poate ca Elisaveta Bagreana a avut in iubitul ei un partener cu care a trait nevoia de a se exprima prin poezie. Este un lucru interesant psihologic si anume daca cei care se iubesc iubesc aceeasi preocupare, aceeasi profesie si daca acest lucru a contribuit la relatia lor.

Citeste articolul integral pe Feminis.ro.

Publicat Vineri, 7 Mai 2010 - 10:28
Cuvinte cheie: aurora liiceanu, femei, feminitate, sexism | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours