Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Sub ce legislatie se incadreaza persoanele care desfasoara activitati in mai multe state membre EU?

In materie de aplicare a legislatiei in vigoare pentru securitatea sociala exista un numar mare de situatii specifice extrem de complexe care necesita o analiza in profunzime din partea organelor abilitate pentru eliberare modelelor de formulare A1 sau alte tipuri de formulare europene. Una dintre aceste situatii in mod discutabil dificil de catalogat este aceea a persoanelor care sunt detasate pe teritoriul unui stat membru de catre un angajator dar desfasoara in acelasi timp si activitate independenta intr-un alt stat membru diferit fata de cel de detasare sau cel de origine.

Unei persoane care desfasoara o activitate salariala intr-un stat membru si activitati independente in alt sau in alte state membre, legislatia se aplica in conformitate cu criteriile din articolul 13 aliniatul 1 al regulamentului nr 883/2004.

Legislatia statului sau legislatia statului gazda?

O persoana care urmeaza sa desfasoare activitati independente in unul sau mai multe state membre care nu sunt statul de origine a acesteia trebuie sa urmeze un set de proceduri identice cu cele urmate de angajatorii care detaseaza angajati in state membre. Diferenta este aceea ca persoana care desfasoara activitati independente trebuie sa contacteze personal institutia abilitata din statul membru de resedinta.

Persoanelor care desfasoara activitati independente in mai multe state li se aplica o prevedere speciala care dicteaza ca persoana intra fie sub incidenta legislatiei statului de resedinta daca persoana desfasoara o parte substantiala a activitatii in statul de resedinta (activitate ce ocupa peste 25% din timpul total de lucru si insumeaza peste 25% din profiturile totale) sau legislatia statului membru in care se afla centrul de interes al activitatii desfasurate.

Pentru a decide in care dintre aceste doua situatii se incadreaza persoana in discutie trebuie determinat mai intai daca ceasta intra sub incidenta prevederii specifice.

Se considera ca o persoana desfasoara in mod obisnuit activitati independente in doua sau mai multe state atunci cand aceasta desfasoara cel putin doua activitati simultane sau cel putin doua activitati alternative pe teritoriile a doua sau mai multe state membre. Nu se ia in calcul natura activitatilor si nu se tine cont de activitatile considerate minimale (care produc mai putin de 5% din venituri sau ocupa mai putin de 5% din perioada total de munca depusa de persoana in discutie).

Obtinerea de formulare europene se bazeaza in mare masura pe analiza si determinarea activitatilor substantiale si a activitatilor marginale de mica anvergura.

Determinarea activitatii substantiale pentru lucratorii independenti

In general definitia activitatii substantiale ramane aceeasi indiferent daca este vorba de o activitate salariala sau o activitate independenta. Pentru a putea intra sub incidenta legislatiei pentru protectie sociala trebuie determinat mai intai daca se poate considera ca persoana desfasoara activitati independente in mai multe state membre in functie de ponderea activitatilor substantiale.

In cazul activitatilor salariale dar si in cazul lucratorilor independenti, determinarea activitatii substantiale depinde de cifra de afaceri sau suma cu care lucratorul este platit (dupa caz), timpul de lucru, numarul de servicii prestate si venitul obtinut. In functie de aceste criterii se face o analiza in profunzime a situatiei in urma careia se decide legislatia carui stat se aplica persoanei sau salariatului in cauza.

Publicat Joi, 29 Octombrie 2015 - 00:53
Cuvinte cheie: formular A1, munca in strainatate, EU | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours