Stiri similare
Optiuni
Numele tau:* Orasul/Locatia:* Email-ul tau:* URL site personal: Comentariu:* trimite comentariul
Numele tau:* Email-ul tau:* Numele prietenului:* Email-ul prietenului:* Adauga mesajul tau: trimite comentariul

Marele premiu "Nichita Stanescu" pentru poezie a fost castigat de Ioana Craciunescu

Marele premiu "Nichita Stanescu" pentru poezie, acordat de Ministerul Culturii si Cultelor, a fost castigat, marti, de Ioana Craciunescu, poeta si actrita nascuta in 1950 in Bucuresti.

Juriul celei de-a XXI-a editii a Festivalului National de Poezie "Nichita Stanescu", prezidat anul acesta de academicianul Eugen Simion, a decernat mai multe premii, printre care premiul special Nichita Stanescu pentru incurajarea creatiei literare in randul tinerilor - primit, anul acesta, de ploiesteanul David Silvian, un poet in varsta de 20 de ani.  

Un alt premiu al festivalului a fost si cel pentru sarbatoritul zilei, acesta revenindu-i poetului basarabean Valeriu Matei, nascut in aceeasi zi cu Nichita Stanescu. El a primit trofeul 'Mihai Viteazul' din partea Societatii Cultural-Istorice cu acelasi nume, potrivit Newsin.

Festivalul International de Poezie "Nichita Stanescu" s-a incheiat marti, in ziua in care poetul ar fi implinit 76 de ani, cu depuneri de flori la monumentul situat in Parcul Central "Nichita Stanescu" din Ploiesti. Evenimentul a fost urmat de un moment poetic sustinut de actorul Eusebiu Stefanescu si interpreta de muzica folk Maria Gheorghiu.

Considerat de critici cel mai mare poet pentru generatia anilor '60, Nichita Stanescu a candidat in 1980 la Premiul Nobel pentru literatura, la propunerea Academiei Suedeze, dar a pierdut trofeul in favoarea poetului grec Odysseas Elitis. Poezia lui Nichita Stanescu a fost tradusa in majoritatea limbilor europene. 'Poetul Necuvintelor' a murit pe 13 decembrie 1983, la Bucuresti. Postum, i-au fost publicate volumele "Amintiri din prezent", "Ordinea cuvintelor", "Fiziologia poeziei", "Argotice".
Publicat Miercuri, 1 Aprilie 2009 - 08:31
Cuvinte cheie: nichita stanescu, premiu, ioana craciunescu | Afisari: 65,535
Comentarii
Nu s-a publicat nici un comentariu pentru acest material.

VREMEA

Acum:
Temperatura:
Umiditate:
Viteza vantului:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
:
Temperatura minima:
Temperatura maxima:
Ultima actualizare:
Vremea in alte localitati:
Store Hours